LA FONDUE AU CHOCOLAT
![Zdjęcie do artykułu](https://lokrzeszowice.net.pl/foto/20240410133503-0b7dc82fadfd2f6c.jpeg)
Przygotowanie fondue czekoladowego w ramach zajęć o francuskiej kuchni w drugich klasach było wyjątkowym doświadczeniem, które pozwoliło uczniom nie tylko zgłębić wiedzę na temat kulinarnych tradycji Francji, ale także bezpośrednio zaangażować się w proces przygotowywania jednego z najbardziej charakterystycznych deserów tego kraju. Ciekawostką jest, że choć fondue czekoladowe kojarzone jest przede wszystkim ze Szwajcarią, gdzie tradycyjnie przygotowuje się fondue serowe, to wersja z czekoladą zyskała popularność na całym świecie, włączając w to Francję, jako sposób na spożywanie owoców w nieco bardziej wyrafinowany sposób. Zajęcia te były nie tylko cenną lekcją kulinarną, ale także inspirującym doświadczeniem, które z pewnością zostanie zapamiętane przez uczniów jako przyjemny i edukacyjny element ich nauki licealnej, ukazując bogactwo i różnorodność kuchni francuskiej.
Inicjatorką i realizatorką zajęć była Pani Anna Kitka
![Zdjęcie do artykułu](https://lokrzeszowice.net.pl/foto/20240410133503-771d4f7177115d8a.jpeg)
![Zdjęcie do artykułu](https://lokrzeszowice.net.pl/foto/20240410133502-a93f090f6f12105f.jpeg)
![Zdjęcie do artykułu](https://lokrzeszowice.net.pl/foto/20240410133503-39d8e638b265422d.jpeg)