Wersja z większym kontrastem Biuletyn Informacji Publicznej ZSO w Skawinie
Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki w Krzeszowicach
Herb szkoły

LA FONDUE AU CHOCOLAT

Zdjęcie do artykułu

Przygotowanie fondue czekoladowego w ramach zajęć o francuskiej kuchni w drugich klasach było wyjątkowym doświadczeniem, które pozwoliło uczniom nie tylko zgłębić wiedzę na temat kulinarnych tradycji Francji, ale także bezpośrednio zaangażować się w proces przygotowywania jednego z najbardziej charakterystycznych deserów tego kraju. Ciekawostką jest, że choć fondue czekoladowe kojarzone jest przede wszystkim ze Szwajcarią, gdzie tradycyjnie przygotowuje się fondue serowe, to wersja z czekoladą zyskała popularność na całym świecie, włączając w to Francję, jako sposób na spożywanie owoców w nieco bardziej wyrafinowany sposób.  Zajęcia te były nie tylko cenną lekcją kulinarną, ale także inspirującym doświadczeniem, które z pewnością zostanie zapamiętane przez uczniów jako przyjemny i edukacyjny element ich nauki licealnej, ukazując bogactwo i różnorodność kuchni francuskiej.

Inicjatorką i realizatorką zajęć była Pani Anna Kitka

Zdjęcie do artykułu
Zdjęcie do artykułu
Zdjęcie do artykułu